keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Kermainen savuporokeitto & ruiskaurasämpylät





Keitto:

1kpl          sipuli
2kpl          valkosipulinkynttä
100g          poron kylmäsavupaistia
4rkl           vehnäjauhoja
1 l              vettä
2rkl            voita
200g          tuorejuustoa savuporo
2dl             kermaa
                  suolaa
                  valkopippuria, mustapippuria

Koristeluun  creme fraichea, silputtua persiljaa ja kylmäsavuporosuikaleita.

1. Kuori ja silppua pieneksi sipuli ja valkosipuli. Laita kattilaan tilkka öljyä ja freesaa hetki sipuleita. Lisää joukkoon voi ja sulata. Tämän jälkeen lisää vehnäjauhot ja sekoita. Älä ruskista. Tämän jälkeen lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.
2.Silppua kylmäsavuporo pieneksi kuutioksi ja lisää keittoon. Säästä muutama leikkele koristelua varten.
3.Lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi.
4.Lopuksi lisää kerma ja mausta. Tarkista maku ja paksuus,
5.Koristele keitto silputulla tuoreella persiljalla, porosuikaleilla ja creme fraiche-raidalla. Tarjoile vastaleivotun ruiskaurasämpylän kanssa. Nauti!


Ruiskaurasämpylät:

4dl          vettä
1ps          kuivahiivaa
1tl            suolaa
1tl            hunajaa
0,5dl        öljyä
1dl           ruisleseitä
2dl           kaurahiutaleita
n.7dl        vehnäjauhoja

1.Lämmitä vesi n. 40 asteiseksi (hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi) ja sekoita sekaan hiiva,suola ja hunaja.
2.Mittaa sekaan ruisleseet ja kaurahiutaleet. Sekoita tasaiseksi.
3.Lisää jauhoja vähitellen kunnes taikina alkaa irtoamaan reunoilta. Lisää joukkoon öljy. Kun taikina ei enää tartu käsiin niin voit asettaa sen lämpimään paikkaan kohoamaan liinan alle.
4.Kun taikina on saanut nousta voit jauhottaa pöydän ja alkaa pyörittää jauhoja apuna käyttäen pyöreitä sämpylöitä.
5.Paista 200*C uunissa n. 15min. Sämpylät ovat valmiit kun niiden pinta on hieman saanut väriä ja "koputtaessa" pintaa kuuluu ontto ääni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti